sunnuntai 14. lokakuuta 2007

Abortti, omatunto ja vaihtoehto

Abortti eli raskaudenkeskeytys on rankka toimenpide. Se on sitä äidille, joka joutuu ratkaisuaan pohtimaan ja elämään päätöksensä kanssa lopun elämäänsä. Mielestäni vielä rankempi se on pienelle ihmisen taimelle, jonka elämä päätetään alkuunsa äitinsä kohtuun. Edelleen, etenkin tästä jälkimmäisestä syystä johtuen, abortti on rankka toimenpide myös monelle sellaiselle lääkärille tai hoitajalle, joka joutuu sen määräämiseen tai suorittamiseen osallistumaan.

Lääkärin perusarvoista ensimmäisenä mainitaan elämän kunnioittaminen, toisena ihmisyyden ja ihmisarvon tunnustaminen. Syystäkin moni kokee sisimmässään tässä ristiriitaa periaatteiden ja vallitsevan käytännön välillä.

Kimmoke tähän tekstiin oli eilen silmiini osunut uutinen, jossa Päivi Räsänen kiinnitti huomion tähän epäkohtaan. Hänen mielestään aborttilainsäädäntö suojaa lähinnä niiden vakaumusta, jotka katsovat ihmisen elämän alkavan vasta lapsen syntyessä. Se johtaa hänen mielestään siihen, että aborttiin kielteisesti suhtautuvat joutuvat syrjinnän kohteeksi vakaumuksensa vuoksi.

Maailman lääkäriliiton ja Suomen lääkäriliiton näkemys (1) on, että lääkärillä tulisi olla oikeus kieltäytyä raskaudenkeskeytysten suorittamisesta.

Yhdyn Räsäsen ryhdikkääseen kannanottoon, että lainsäädäntöä pitäisi muuttaa:
Lääkäreillä ja muulla terveydenhuollon henkilöstöllä tulisi olla lakiin perustuva oikeus toimia omantuntonsa ja vakaumuksensa mukaisesti suhteessa raskaudenkeskeytyksiin.


Iloitsin myös toisesta, tämän päivän lehdessä (2) olleesta uutisesta. Kuopion NNKY aloittaa huomenna kriisiraskauspuhelimen. Vastaava on toiminut Tampereella, josta kerrotaan, että uusia yhteydenottoja on tullut viikoittain ympäri Suomea. Naiset ovat halunneet keskustella, kuinka he tekisivät esimerkiksi yllätysraskautensa tai parisuhdeongelmiensa kanssa. Jotkut ovat saattaneet painiskella abortin tuomassa syyllisydessä, häpeässä ja jossittelussa vuosikausia. Keskustelut ovat luottamuksellisia, ja niitä on myös mahdollista niin halutessaan jatkaa kasvokkain.
-Jaamme tukea ja tietoa siitä, mitä raskauden kanssa voisi tehdä. Osoitamme vaihtoehtoja sille, kuinka elämä voisi sujua eteenpäin. Olisi hyvä, että liian kevyin perustein tehdyiltä aborteilta vältyttäisiin, sanoo Kuopion NNKY:n yhteyshenkilö Marja-Terttu Lietola.

Kriisiraskauspuhelin Kuopiossa palvelee seuraavasti:
  • numerossa 044-576 6670
  • ma-pe klo 17-21
  • normaali puheluhinta
  • vastaajaan, tai tekstiviestillä voi myös jättää soittopyynnön
  • lisätietoa www.ituprojekti.net




1 Lääkärin etiikka, s.63
2 Savon Sanomat sunnuntainan 14.10.2007, s.A9

2 kommenttia:

Tampere Tunnetuksi Vapausotamme 1918 taistelupaikkana ja kommunistisen Suomen syrjäyttämisenä itsenäisyytemme alussa kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Hep_puli kirjoitti...

Asiaton ja täysin asiaan liittymätön kommentti poistettu. Huvinsa kullakin...