sunnuntai 9. syyskuuta 2007

Pohdintoja islamista

Ollessani kesän töissä, minulla oli ilo tutustua ystävälliseen muslimikollegaan. Töiden lomassa, rauhallisena hetkenä keskustelimme silloin tällöin uskonnosta. Monessa asiassa ajattelimme samankaltaisestikin, mutta myös yhteensovittamattomat erot kristinuskon ja islamin välillä tulivat hyvin esille. Lienee sanomattakin selvää, että nämä erot todettiin hymyssä suin kunnioituksen ilmapiirissä, eivätkä ne millään lailla sotkeneet hyviä välejämme.

Keskusteltuani jo aikaisemmin muslimien kanssa, olin ajatellut lukea itse Koraanin. Nyt kesällä sain tähän kimmokkeen, ja niinpä tulin lukeneeksi Jaakko Hämeen-Anttilan suomentaman Koraanin sekä siinä rinnalla sen selitysteoksen, myös Hämeen-Anttilan kirjoittaman. Luin sen ennenkaikkea tunteakseni muslimien Pyhän Kirjan ja samalla yleissivistääkseni itseäni. Koska uskon Kaikkivaltiaaseen hyvään Jumalaan, rukoilin myös Hänen johdatustaan.

Nyt, luettuani Koraanin ja tutustuttuani sen syntyhistoriaan - ei minusta muslimia tullut. Jos vertaan kristinuskoa ja islamia, kristinusko on minusta aidompi ja uskottavampi, mutta ymmärrän kyllä hyvin islamin vetoavan ihmisen luontaiseen uskonnollisuuteen. Ihminen saa siinä itse suorittaa uskonnollisia rituaaleja ja hyviä töitä, ja kasata näin ansioita Tuomiopäivää varten. Kristinuskossa olemme kokonaan jo täytetyn työn varassa. Oma ponnistelumme ei lisää mitään siihen mitä Jumala on jo tehnyt puolestamme. Armo riittää. Tältä pohjalta kristitty saa tehdä hyviä tekoja.

Tulen jatkossa, jos Luoja suo, kirjoittamaan silloin tällöin tarkemmin asioista islamiin, Koraaniin ja ehkä Muhammadiinkin liittyen. Toimikoon tämä teksti ikäänkuin johdantona näihin pohdintoihini.


Onko Koraani täysin muuttumaton?
Koraanin kokoamisesta
Oliko Muhammad lukutaidoton?
Koraanin sanoman kehittymisestä
Profeetan pimeä puoli
Koraani, Muhammad ja naiset
Maria islamissa
Myytti synnittömästä Muhammadista islamissa
Islam ja Jeesuksen ristinkuolema

Barnabaan evankeliumi ja islam

Miksi näin monia postauksia islamista?

ks. myös Myytti UT:n muuntelusta

Ei kommentteja: