maanantai 25. kesäkuuta 2007

Raamattu ja kolminaisuusoppi

Johan pomppas. Mistäs tälläinen postaus?

Olen tahollani keskustellut Jehovantodistajien ja toisaalta muslimien kanssa, joille - samoin kuin mormoneille - kolminaisuus on paitsi kummastus, myös kauhistus. Onhan se kummallista, mutta ... elämä on ;) . Kun puhutaan Jumalasta, on ihan normaalia asiat menevät käsityskykymme yli. Ei pelkästään kolminaisuus. Kuka kykenee järjellä selittämään kuinka Jumala (tai ateisti vastavaasti: maailmankaikkeus) on voinut olla ikuisesti olemassa (tai syntyä itsekseen ilman syytä)?

Kun tarkemmin tutkii, selkeät perusteet kolminaisuusopille Raamatussa on. Sikäli nämä mainitut ryhmät kaikki voivat jollain tavoin ymmärtää Raamattuun perustuvia argumentteja. Joten niihin lyhyesti käsiksi.

On näitä selkeitä uuden testamentin kohtia. Jeesus, Jumalan Sana on Jumala Joh.1. Kristus, ylistetty Jumala iankaikkisesti Room.9:5 Jeesus Kristus on totinen Jumala ja iankaikkinen elämä 1.Joh.5:20 . On Tuomaksen uskontunnustus: "Minun Herrani ja Jumalani", johon Jeesuksen hyväksyvä vastaus Joh.20:28,29.

Vanha testamenttikin tietää mitä on tulossa. Jouluna usein luettu kohta kertoo, että seimen lapsi on Väkevä Jumala! "Sillä lapsi on meille syntynyt, poika on meille annettu, jonka hartioilla on herraus, ja hänen nimensä on: Ihmeellinen neuvonantaja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen isä, Rauhanruhtinas." Jes.9:6 . Sak.12:10 Herramme, Jahve, kertoo kuinka Jerusalemissa ihmiset "katsovat minuun, jonka ovat lävistäneet".

Eikä tässä vielä suinkaan kaikki. Lisää näköaloja avautuu, kun verrataan VT:a ja UT:a. Ken haluaa, lukaiskoon Psalmin 102 erityisesti jakeet 25-27. Kenestä puhutaan? Eikö Luojasta, Kaikkivaltiaasta Jumalasta?

Kuitenkin Hepr.1:10-12 lainaa näitä samoja jakeita, ja kertoo, että ne puhuvatkin Pojasta. Myös Hepr.1:8,9 puhuvat Pojasta - nyt lainaten Psalmia 45. Ja niinkuin aikaisemmin jo oli jo esillä, Jeesus on Jumalan Sana, ja Sanan välityksellä luotiin kaikki Joh.1:3 . Alussahan (1.Moos.1) Jumalan Henki liikkui vetten päällä, ja Jumala sanoi: Tulkoon valkeus... Myös Kol.1:16 sanoo, että kaikki on luotu Jeesuksessa, hänen kauttansa ja häneen.

Myös Pyhä Henki on persoona. Hän puhuu itse, ja sanoo mm. "Erottakaa minulle Saul ja Barnabas siihen työhön..." Ap.t.13:2 2.Kor.3:17 opettaa meille, että Herra on Henki. Jeesus itse käski kastaa Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen, mikä myös ilmaisee yhteyden kauniisti Matt.28:19 .

Kuitenkin: Jumala on yksi, ks. mm. Room.3:30 , 1.Kor.8:6 , Gal. 3:20, Ef. 4:6, 1. Tim. 2:5 ja Jaak. 2:19.

Uskon ihmeelliseen Jumalaan, joka on ilmoittanut itsensä meille näin. En väitä kaikkea ymmärtäväni, mutta siitä olen saanut vakuuttua, että kolminaisuusoppi on Raamatun opetus. Miksi todistellaan, että 1+1+1=3, kun 1x1x1=1? Tai ääretön + ääretön + ääretön = ääretön (eikä kolme ääretöntä).

Kiinnostuneet voivat lukaista asiasta myös Robin Vogslandin kirjoittaman kirjan.

3 kommenttia:

Tulevaisuus.org kirjoitti...

Päivää:)

Oletko lukenut,
http://netikka.net/mpeltonen/kolminaisuudesta.htm

Siellä joku pyrkii osoittamaan kolminaisuusopin raamatulliset perustelut kestämättömiksi.

Hep_puli kirjoitti...

No kas päivää...

Olen vilkaissut. Saahan sitä monenlaista yrittää. Kyseessä on tuttu unitaarinen väite, joka on kirkkohistorian saatossa käsitelty moneen kertaan. Esimerkiksi tämä netistä löytyvä kirja valottaa kolminaisuusopin syvyyksiä vielä perusteellisemmin. Aihe kestää kriittisen tarkastelun :) .

Muistahan tsekata islamaihe aina silloin tällöin...

man with desire kirjoitti...

Tällä sivulla on tutkittu raamatun ristiriitoja --->

http://koti.phnet.fi/petripaavola/Raamatun_ristiriitojen_tarkastelua.html