maanantai 17. syyskuuta 2007

Lankeemus ja lupaus

Raamatun suuri kertomus jatkuu luomisesta syntiinlankeemukseen (1). Kaikki luotu oli hyvää. Ihminen oli hyvä, vapaa ja onnellinen. Oli vain yksi käsky. Eikä tarvittu kuin yksi, vielä tänäänkin niin tuttu käärmeen kysymys: "Onko Jumala todella sanonut..?"

Ihminen mokasi. Seuraukset ovat surullisen tutut. Synti ja kuolema tuli maailmaan. Pakeneminen ja toisten syyttely alkoi. Ihminen pakeni ja pakenee, Jumala etsi ja etsii vielä tänäänkin. Jumala veti tilille vastuutaan pakoilevan miehen. "No kun en minä vaan se oli tuo vaimo...". Nainen jatkaa "No kun se oli tuo käärme joka minut petti...".

Perisynti ei tarkoita sitä, että meidät vedettäisiin tilille siitä, mitä Aadam ja Eeva tekivät. Ei - meidät tuomitaan omien syntiemme vuoksi, meillä riittää kyllä niitäkin. Synnillä, niinkuin muillakin teoilla on seurauksensa. Runsaasti alkoholia käyttävän äidin lapsi on itse syytön, mutta kantaa terveydessään äitinsä elämäntavan seuraukset. Vastaavasti ensimmäisten ihmisten lankeemuksen seurauksena synti on meissä, ja me osoitamme sen heti kun siihen kykenemme.

Jumala kuitenkin jatkaa ihmisen etsimistä. Lankeemusta seurasi lupaus: "Minä panen vainon sinun (käärmeen) ja vaimon välille ja sinun siemenesi ja hänen siemenensä välille; se on polkeva rikki sinun pääsi, ja sinä olet pistävä sitä kantapäähän." (2)

Vaimon siemen on polkeva rikki käärmeen pään, mutta käärme on pistävä tätä vaimon siementä kantapäähän. Mitä ihmettä? Yleensähän puhutaan miehen siemenestä...

Jesaja ennusti satoja vuosia ennen Jeesuksen aikaa, että Herran merkkinä neitsyt on tuleva raskaaksi (3) . Hän puhuu lapsesta, pojasta, "joka on annettu meille. Hän kantaa valtaa harteillaan, hänen nimensä on Ihmeellinen Neuvontuoja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen Isä, Rauhan Ruhtinas." (4)

Miehen siemen ei ollut osallisena, kun lupaukset täyttyivät ajanlaskumme alun tienoilla. Jeesus täytti ennustukset, voitti kuoleman ja paholaisen vallan ja polki näin rikki käärmeen pään ristinkuolemallaan ja ylösnousemuksellaan (5). Häneen uskovaa ei kuolema tule pitämään vallassaan (6).

Ai niin... se kantapää? Ristiinnaulitseminen oli viheliäinen tapa kuolla. Arkeologisissa kaivauksissa on löydetty roomalaisten ensimmäisellä vuosisadalla ristiinnaulitseman miehen jäännöksiä. Tapana oli lyödä naula jalkojen osalta nimenomaan kantapäänluun (calcaneus) läpi, ks. kuva.




1 1.Moos.3
2 1.Moos.3:15
3 Jes.7:14 Immanuel -nimeen, ja käytetyn hepreankielen alma-sanan merkitykseen voi halutessaan syventyä lisää täällä
4 Jes.9:5
5 1.Kor.15:55-57
6 Fil.1:21, Joh.3:16

Ei kommentteja: